Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Veerkracht van de professional

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | Veerkracht van de professional

Gepubliceerd op : 25 september 2023

Grootstedelijk problematiek als armoede, vervuiling, geweld en dakloosheid is complex, maar de complexiteit van zo’n casus heeft voor een (groot) deel te maken met samenwerking, organisatie en kaders binnen het domein. Genoeg sociaal professionals hebben de indruk dat wat nodig is in hun casus buiten hun eigen invloedssfeer ligt. Heb jij invloed op goed werk? En hoe kan je als professional binnen een casus jouw invloed vergroten en krijg je meer ruimte om te doen wat goed is? Deze vragen stonden centraal tijdens een workshop die docentonderzoekers Elizabeth van Twist (Hogeschool Rotterdam) en Jaap van den Bosch (Hogeschool Inholland) gaven op de Vlaams-Nederlandse Conferentie voor Sociaal Werk en Pedagogiek, op 14 en 15 september in Brussel.

De afgelopen twee jaar voerde het werkteam multiproblematiek van de Werkplaats een onderzoek en een experiment met wijkwerkers in Rotterdam Lombardijen uit. De good practice van deze werkers en onderzoeksresultaten vormden een training, zie hier en hier, die ontwikkeld is voor het sociaal domein. De succesvolle elementen uit de training deelden zij tijdens de workshop in Brussel.

De deelnemers startten vanuit een (multiprobleem)casus en gaven aan wat zij voor deze situatie als ideaal zouden zien en welke ruimte ze missen om tot die ideale situatie te komen. Daarna ging men aan de slag met een tool, waarmee je ziet aan welke knoppen je als professional te draaien hebt: wat is er nodig om je gedrag, de samenwerking of de kaders te beïnvloeden? Hoe jij als werker in beweging komt werd duidelijk tijdens een actieve stiftenoefening. Tot slot boog men zich over kaders die invloed van het handelen bepalen zoals normen, regels, protocollen of wetten. Door na te denken hoe deze kaders te beïnvloeden zijn krijg je inzicht in de grenzen van je discretionaire ruimte. De deelnemers dachten mee over hoe werkers meer politiserend zouden kunnen handelen. Duidelijk werd dat de insteek van de training wellicht soms te individueel was: ‘bepaal meer met elkaar wat de belangen zijn en hoe je ruimte voor handelen kan creëren’.

Naast deze eigen workshop bood de conferentie inspirerende en waardevolle uitwisselingen. Zo zijn door de docentonderzoekers workshops gevolgd over storycirkels, wandelgesprekken en zijn stadswandelingen door Brussel gemaakt met straathoekwerkers.

Foto Header: Pixabay


Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.