Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

   

Nieuwsberichten

Vorige12345678910Volgende
 

01-06-16: Verslag Werkconferentie 'Werken in wijkteams'

Het Rotterdamse regionetwerk van de BPSW en de regionale werkplaats sociaal domein Zuid-Holland Zuid organiseerden op 26 mei j.l. een werkconferentie over de sociaal werker in het wijkteam. Wat zijn de ervaringen na anderhalf jaar werken in wijkteams in Rotterdam? Wat gaat goed en waar botst of schuurt het? Tijdens deze levendige bijeenkomst met inleidingen en workshops kwamen Rotterdamse sociaal werkers tot een aantal conclusies.
 

30-05-16: ‘Veranderen, verbeteren en vernieuwen‘

In het voorjaar van 2016 begeleidt de Wmo-werkplaats Rotterdam zes verschillende Rotterdamse wijkteams in leerkringen. De sociale wijkteams zijn in het hele land hot. In Rotterdam zijn maar liefst 42 integrale wijkteams in de stad actief. Zij verlenen wijkgebonden zorg aan volwassenen, kinderen en jongeren. De integrale wijkteams zijn zo’n anderhalf jaar geleden gestart of hebben een doorstart gemaakt in een gewijzigde samenstelling. En… gedurende de verbouwing blijft de winkel open. De teamleden zijn niet alleen volop bezig met hun dagelijkse werk, maar ook nog met het leren van elkaar, het vormen van het team en hun werkwijze en het (nog) beter leren kennen van de wijk.
 

01-05-16: Een blik op de effecten van de tegenprestatie

Onderzoeker Rob Arnoldus gaf een presentatie over de effecten van de tegenprestatie tijdens de leerkring ontwikkelingsgericht activeren.
 

15-03-2016: ‘Ontmoetingsplekken zijn belangrijker dan ooit’

Nu ontmoetingsplekken weer op de politieke agenda staan, moeten we zorgen dat we niet vergeten wat er allemaal al is en wat al werkt, stelt onderzoeker David ter Avest in het artikel dat onlangs in Social Bestek verscheen.
 

04-02-2016: Leerkringen 2016 weer van start

 

19-11-15: Onderwijsmodule beschikbaar

Van de (nieuwe) sociaal professional tot reflective practitioner. Hoe kun je als hbo-docent bij sociale opleidingen de student uitnodigen tot reflectie? In het digitaal dossier handvatten voor het onderwijs.
 

Op Twitter: Reportage Rotterdamse wijkteams

Op Twitter: Reportage Rotterdamse wijkteams Lees in op onze Twitteraccount meer over het artikel over de Rotterdamse Wijkteams (in wording).
 

19-10-2015: Documentaire Tegenprestatie op NPO

Het onderwerp 'Verplicht Vrijwillig' blijft actueel. Er is veel belangstelling voor het thema, zo blijkt bijvoorbeeld uit de documentaire 'Tegenprestatie' die onlangs op de NPO werd uitgezonden.
 

06-10-2015: Stilstaan om vooruit te komen; casuïstiekbundel informele ondersteuning

Sociale professionals die moeten transformeren in tijden van transitie staan voor grote uitdagingen. Ze hebben de opdracht vorm te geven aan het samenspel van formele en informele zorg terwijl tegelijkertijd de hele sector om hen heen aan het veranderen is. Ze hebben dan ook behoefte aan houvast en vinden dat logischerwijs niet meer alleen in vaste standaarden en methodieken. De manier waarop de professional zijn cliënt benadert, hun onderlinge relatie en de situatie waarin ze zich bevinden worden steeds belangrijker. Dat betekent dat professionals steeds opnieuw aan de hand van de situatie die zich voordoet keuzes moeten maken in hoe te handelen. Deze bundel met casuïstiek uit de praktijk van social work nodigt (toekomstige) professionals en docenten uit om in gezamenlijkheid te reflecteren op de verhalen.
 

01-10-2015: Producten onderzoeken online

In samenwerking met mensen uit de beroepspraktijk zijn producten ontwikkeld naar aanleiding van de onderzoeksthema's. Het zijn handreikingen voor onderwijs, praktijk en beleid, zodat opgedane kennis verder kan worden verspreid. De producten worden tijdens de workshops van de conferentie op 1 oktober verder toegelicht.
 

25-09-2015: Publicatie werkboek Wmo-werkplaats Rotterdam

Op 1 oktober komt de nieuwe bundel van de Wmo-werkplaats Rotterdam uit. Dit werkboek 'Lerende sociale professionals' biedt een overzicht van de resultaten van het praktijkgerichte onderzoek van de afgelopen jaren. Het werkboek wordt gepresenteerd tijdens de conferentie 'Sterker in de transformatie'.
 

21-09-2015: Bijeenkomst Huiskamers van Rotterdam

De WMO-werkplaats Rotterdam organiseerde op 9 juli 2015 een bijeenkomst over en voor ‘huiskamers’ in Rotterdam. Ruim zestig deelnemers waren aanwezig om te spreken over thema’s en dillema’s waar bestaande en toekomstige ontmoetingsplekken in wijken en buurten mee te maken hebben. Aanwezig waren onder meer personen vanuit de gemeente, DOCK, Laurens, de Nieuwe Banier, het CvD, Humanitas, Pameijer, Youth for Christ, Wmo Radar, Dona Daria en betrokken vanuit de hogescholen en de Wmo-werkplaats.
 

26-07-2015: 'Verplicht Vrijwillig' in Den Haag

In opdracht van de Wmo-werkplaats Rotterdam hebben derdejaarsstudenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van InHolland onderzoek gedaan naar de invoering van de tegenprestatie in Den Haag. Dit in navolging van het onderzoek van tweedejaarsstudenten in Rotterdam - en voortbouwend op het door Rob Arnoldus en Josien Hofs verrichte onderzoek 'Verplicht Vrijwillig'.
 

09-06-2015: Beleidsmakers en sociale professionals vinden opnieuw het wiel uit

'Wijkteams missen historisch besef', kopt het artikel van Toby Witte op socialevraagstukken.nl De fixatie van de overheid op de wijk als de oplossing der dingen getuigt van een historische bewusteloosheid. Sociale professionals en beleidsmakers zouden wat meer naar het verleden moeten kijken, dan zouden ze zien dat de hechte buurt nooit bestaan heeft. Lees verder voor het volledige artikel en het dossier wijkteams.
 

12-05-2015: Religieuze betrokkenheid is een voordeel voor de sociaal werker

In het superdiverse Rotterdam-Zuid biedt de religieuze inspiratie van sociaal werkers van House of Hope net dat beetje extra’s voor vele hulpvragers van alle gezindten. Oude tijden van buurtpastoraat en diaconie lijken te herleven, maar dan wel in een nieuw jasje. David ter Avest schreef op basis van het onderzoeksrapport ‘De huiskamer van de wijk. House of Hope – een religieus geïnspireerde praktijk’ het artikel 'Religieuze betrokkenheid is een voordeel voor de sociaal werker' dat op socialevraagstukken.nl verscheen.
Vorige12345678910Volgende
In samenwerking met:
Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

In samenwerking met:
Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Over Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
Routebeschrijving
Contact