Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

   

Platform Verbondenheid en Veerkracht

Aan de slag met eenzaamheid: Platform Verbondenheid en Veerkracht

Het werkteam Platform Verbondenheid en Veerkracht is aan de slag met het thema Eenzaamheid.

Het werkteam Platform Verbondenheid en Veerkracht heeft sinds januari bijeengekomen bestaande kennis en verschillende ideeën verzameld over wat eenzaamheid inhoud en hoe er mee om te gaan. Een aantal werkteamleden heeft inspiratie opgedaan over innovatief werken. Anderen hebben gesprekken gevoerd met willekeurige bewoners van hun gemeenten om te achterhalen of en hoe bewoners zich verbonden voelen met hun omgeving, netwerk of zichzelf. Steeds zijn deze ervaringen gedeeld in het werkteam, waardoor de bijeenkomsten vooral een overlegstructuur en cultuur hadden. Bewoners bij een overlegstructuur uitnodigen leek niet de juiste volgende stap, maar een dag organiseren, die over verbondenheid en veerkracht gaat, wel. Op deze dag kunnen kennis en ervaringen gedeeld worden en samen met verschillende bewoners uit de gemeenten, professionals uit het sociaal domein, studenten en docent-onderzoekers ontdekt worden wat nodig is om een juiste aanpak te ontwikkelen. Al doende betrekt het werkteam dan meer belanghebbenden en kunnen verschillende ideeën uitgeprobeerd worden.

Dag van Verbondenheid en Veerkracht

De Dag van Verbondenheid en Veerkracht vindt plaats op maandag 21 januari 2019, de zogenaamd Blue Monday. Sinds 2005 uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van jaar, omdat de meeste mensen zich dan neerslachtig of treurig of weemoedig zouden voelen. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden, maar er wordt door de media nog kritiekloos aandacht aan besteed. Het werkteam gaat deze aanleiding in ieder geval gebruiken om er een belevingsdag vol verbondenheid en veerkracht van te maken. 

Sinds september is het werkteam versterkt door vier afstudeerders van Social Work, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Zij gaan vanuit het werkteam in de gemeenten Schiedam en Vlaardingen onderzoeken hoe jongeren tussen de 17 en 23 jaar denken over eenzaamheid en op zoek naar hun ervaringen over verbondenheid en veerkracht. Ze stellen zich binnenkort voor met de opzet van hun onderzoekvoorstel.

Eind september heeft het werkteam een workshop georganiseerd met enkele drijvende krachten achter 'Portretten, eenzaam ben je niet alleen'. Rob Kent, Helene Bänffer, Bob van de Lugt (Stichting Mooi Werk) en Orhan Zenging (Dock Schiedam) lieten aanwezigen op de Praktijkvoorbeeldenparade ervaren wat eenzaamheid met je kan doen en wat jij er mee kunt doen. Ook hebben zij een gebruiksaanwijzing gemaakt om bewonerstheater als middel in te zetten. De workshoporganisatoren zijn na afloop uitgenodigd om met Portretten in december in Den Haag de projectleiders van het actieprogramma tegen eenzaamheid te inspireren.

Intussen hebben enkele leden van het werkteam een bijdrage geleverd aan de casuïstiekbundel Informeel – Formeel, die in december uitgegeven wordt. Het gaat om een bundel voor het onderwijs en voor beleidsprofessionals met scherpe casussen uit de praktijk die spanningen en contradicties in het sociaal domein blootleggen.

Ook zijn de voorbereidingen van het Kenniscafé Ont-moeting op 6 december in volle gang. Bewoners, sociaal- en beleidsprofessionals en ook studenten en docenten kunnen elkaar ontmoeten in de Kansenfabriek in Schiedam. Centraal staan de ervaringen van bewoners, die zich eenzaam voelden, over de weg die geleid heeft tot hun succesvolle deelname aan initiatieven. 

In samenwerking met:
Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter, LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

In samenwerking met:
Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter, LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Over Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
Routebeschrijving
Contact