Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

   

Terugblik werkconferentie Doe, Leer en Inspireer!

Terugblik werkconferentie Doe, Leer en Inspireer!

Theater aan de Schie was het toneel voor de Werkconferentie Doe, Leer en Inspireer! op donderdag 26 oktober. Een sfeerverslag van een inspirerende en interactieve middag: SAMEN DOEN en MEE WERKEN in de Werkplaats.

Inspirerende sprekers

Na een warm welkom door o.a. kanjers van De Buurtvrouw wordt met een stuk chocola erbij geïnteresseerd geluisterd naar een korte reeks van inspirerende sprekers die zich open opstelden en kwetsbare, maar positieve verhalen delen.


Wethouder zorg en welzijn, ouderenbeleid en duurzaamheid, van Schiedam, Patricia van Aaken, trapte af met de focus op wat goed gaat in het werk. Maatschappelijke partners in de meedenkstand krijgen, is een voorbeeld waar de wethouder heel blij mee is. Ook alle andere aanwezigen wisselen met elkaar uit wat er onlangs goed gegaan is in het werk.


Lector Toby Witte gaf ter overdenking mee dat het goed zou zijn wanneer we durven te erkennen dat bepaalde sociale problemen in onze samenleving nou eenmaal niet op te lossen zijn. Maar de samenleving is wel maakbaar! Problemen zijn beheersbaar en hanteerbaar te maken. Maar het vraagt van iedereen die daar bij betrokken is om hun kennis te delen, samen te werken en van en met elkaar te blijven leren. Op zoek naar ‘professionaliteit van het ongepaste’ waarbij innoverende ‘tussenwerkers’ verbindingen kunnen maken en herstellen tussen mensen, samenleving en overheid.

Transformatie van het sociaal domein. Welke gedachten en associaties krijgen bezoekers daarbij? Het leverde het onderstaande beeld op dat plenair werd besproken. In de zaal werd de conclusie getrokken dat het opvallend is dat het woord 'doen' ontbreekt en dat een woord als ‘complex’ voor uitsluiting kan zorgen. 

Martine Baadenhuijsen, een actieve ondernemer met een visuele beperking, raakte mensen met haar verhaal over het altijd maar hoeven aanhoren van het woordje ‘niet’. Van jongs af aan zou zij juist dingen niet kunnen en niet nodig hebben. Haar boodschap: focus op wat wel kan, dat brengt de ander en jezelf verder in het leven. Doe alles wat je voor iemand met een beperking doet, ook samen met diegene zelf.

Meet en Greet werkteams
Tijdens de meet & greet konden aanwezigen in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de werkteams. In deze werkteams gaan bewoners, beleidsmakers, docenten en uitvoerende professionals aan de slag met concrete uitdagingen in meerdere gemeenten tegelijk. De thema's zijn:

  • Werkteam Preventie en intergenerationele problematiek gaat op zoek naar tools/interventies die het patroon van problemen, die soms wel zeven generaties lang spelen, kunnen doorbreken.
  • Werkteam Samenspel formeel en informeel gaat zich als ‘ongepast’ team concentreren op concrete problemen van bewoners/burgers, waarmee ze zelf aan de slag gaan. Als ‘pitbulls’ houden ze vast als het gaat om oplossingen zoeken voor bijvoorbeeld de kostendelersnorm, betaalbare woningen en informatievoorziening.
  • Werkteam Platform Ontmoeting en Innovatie, is op zoek naar mensen die zich willen focussen op wat ze willen doen. Als je focust op ontmoeting en verbinding, dan ga je die kansen en mogelijkheden daarvoor ook zien.

Workshops

Het tweede gedeelte van de conferentie gingen bezoekers uiteen om twee workshops te volgen van onder andere: All inclusive at work, BPSW, Koplopers, MDVA, Onzichtbaar Den Haag, Zadkine, Zorgbelang Zuid-Holland en Zorgvrijstaat West. De reacties daarop zijn positief. 

Stadsomroep Schiedam maakte opnames van de middag. Bekijk de film van de werkconferentie. 
Bezoekers van de Werkconferentie waren enthousiast over de middag. Zij gaven de inhoud van de conferentie een 7,6 en de vorm een 7,7. 

 

In samenwerking met:
Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

In samenwerking met:
Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Over Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
Routebeschrijving
Contact