Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

   

Kennislab signaleren en bespreekbaar maken van 'moeilijke' onderwerp bij statushouders

Kennislab signaleren en bespreekbaar maken van 'moeilijke' onderwerp bij statushouders

Op 4 april vond het kennislab hierover plaats op Hogeschool Rotterdam. Deze was georganiseerd door studenten uit de Leerwerkgemeenschap (LWG) van organisaties die samenwerken met statushouders:  RADAR, Vluchtelingenwerk Nederland, Hoedje van Papier en NIDOS.  Deze organisaties hebben vooral een praktische doelstelling namelijk iemand tijdelijk helpen om de weg te vinden in het nieuwe land. In de voorbereiding heeft de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid haar kennis over van en met elkaar leren gedeeld met de studenten en vandaaruit mee gedacht over de vorm en opbouw van de bijeenkomst.

Moeilijke onderwerpen, waar hebben we het dan over?  In de voorbeelden die de studenten gaven werd dit snel duidelijk. Het verdriet van de vrouw die haar familie nog in het land van herkomst heeft wonen, het dagelijkse drugsgebruik van de jongere die niet meer wil denken aan de reis naar Europa, de bijna onmogelijk financiële klus die iemand moet zien te klaren als hij als 18 jarige het zelfstandig moet zien te redden en het risico wat iemand loopt als hij/zij in het nieuwe land moeite heeft om zijn weg te vinden. Niet de traumatische reis maakt de mens kwetsbaar maar het niet mee kunnen doen in de nieuwe leefwereld!

De stagiaires komen in hun werk mensen tegen waarbij dit speelt. Maar mag of moet je nu wel of niet het gesprek er over aangaan. Wat maak je ‘los’ als je hetgeen wat je ziet of ervaart zegt tegen die ander? Met de oefening ‘over de streep’ hebben we als deelnemers zelf aangegeven hoe thema’s als eenzaamheid, middelengebruik, kwetsbaarheid en financiële verantwoordelijkheid spelen in ons eigen leven. Iedereen heeft wel in min of mindere mate te maken gehad met situaties waar deze thema’s een rol spelen. Vandaaruit zijn we met elkaar in gesprek gegaan aan 4 verschillende tafels.

Ik schoof aan bij de tafel die ging over middelengebruik. Aan de tafel zitten ook vertegenwoordigers van het preventieteam van RADAR en Vluchtelingenwerk. De studenten die het gesprek begeleiden hadden meerdere keren meegemaakt dat ze iemand tegenover zich kregen die ter plekke drugs gebruikte of onder invloed was. Een van de dilemma’s die speelt is dat het vaak ook mensen betreft die vanuit hun geloof geen drugs mogen gebruiken. Een dubbel taboe. Een ander dilemma was dat de persoon in kwestie aangeeft niet meer aan bepaalde traumatische zaken te willen denken en daarom gebruikt. Laat je het dan met rust? Of kaart je het dan toch aan?

We komen in het gesprek er achter dat je als begeleider de neiging hebt om van te voren je al zo druk te maken over wat er zou kunnen gebeuren als je het aankaart, dat de beren op de weg ondertussen zo groot lijken dat je het al niet meer aan durft. Wat zou er gebeuren als je alleen een observatie terug geeft en open staat voor de reactie van de ander?

De vertegenwoordiger van het preventieteam van RADAR vertelt dat zij  getraind zijn om korte observaties of opvallende opmerkingen terug te geven. Wat er vervolgens gebeurt hangt af van de reactie die de ander geeft. 
Als organisatie heb je vaak deskundigheid over de invloed van middelengebruik of de effecten van het gevoel van eenzaamheid bij nieuwe statushouders. Deze informatie kan je delen. Hierdoor heb je niet een adviserende rol maar een informerende rol en kan de ander kiezen wat en of hij iets wil doen met de informatie. 

Zo had elke tafel zijn eigen inzichten die aan het einde van de bijeenkomst met elkaar zijn gedeeld. Het met elkaar rond de tafel te gaan om over deze ‘moeilijke onderwerpen’ te praten werd erg gewaardeerd.

Mirjam Karsten, coordinator Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

In samenwerking met:
Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter, LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

In samenwerking met:
Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter, LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Over Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
Routebeschrijving
Contact