Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

   

Blog Werkplaatscoordinator Mirjam Karsten

Blog 11: In het diepe zwemmen….

Blog van Werkplaatscoöordinator Mirjam Karsten

In het diepe zwemmen….

Het meer in het bos… zie je het voor je? Zoals het daar ligt tussen de bomen? Lelies die op het water drijven, de weerspiegeling van de uren van de dag, golven van de storm, kringen van de regen in de herfst, ijs en sneeuw in de winter. Hoe zou het zijn om in dat meer te zwemmen? Niet alleen met mooi weer, maar ook als het stormt, regent of in de ijzige kou?

In weer en wind beoefenen de uitvoerders in het sociaal domein hun vak. Met mooi weer is dat geen kunst, maar juist bij slecht weer is het belangrijk dat ze in het water blijven: de crisis bij het individu of het systeem dat ze begeleiden. Dat ze het hoofd boven water houden als kinderen uit huis worden geplaatst, als ouders zich radeloos voelen, als de cliënt terugvalt in drugsgebruik of crimineel gedrag of in psychose raakt, als de cliënt het leven niet meer ziet zitten.

De beleidsmakers in het sociaal domein staan aan de rand van de oever. Ze observeren de zwemmers in het meer, de omgeving en de weersomstandigheden. Zo nu en dan steken ze een teen in het water. Ze beschrijven de heftige praktijken die de zwemmers meemaken. Het zijn deze observaties waarop beleid wordt ontwikkeld, waardoor uitvoerders kunnen blijven functioneren. Reddingsboeien, zwemvesten en reddingslijn als kaders voor de crisissen en de complexiteit van situaties. Middelen, zoals gelden, protocollen en richtlijnen die helpen om het hoofd boven water te houden, een snel baantje te trekken, niet in paniek te raken. 

Is het werk van de beleidsmakers dan klaar? Kunnen de uitvoerders nu hun vak uitoefenen? Dat lijkt wel vaak de opvatting te zijn, met als effect dat beleidsmakers regelmatig als de ‘stuurlui aan wal’ worden ervaren. Beleid maken is blijkbaar niet voldoende, er moet nog een stap gezet worden.

Dit is het spanningsveld dat ik vanuit verschillende professionele functies heb ervaren en nog steeds ervaar. Tijdens het contact met uitvoerend professionals krijg ik het verhaal over de praktijk, van beleidsmakers hoor ik hetzelfde verhaal vanuit een ander perspectief.  
Dat is dusdanig anders, dat uitvoerders zich wel gezien maar niet altijd begrepen voelen.

Hoe deze twee perspectieven beter op elkaar aan te laten sluiten? Zouden de beleidsmakers ook in het water moeten springen? Ik denk het niet, ze zouden alleen maar in de weg zwemmen. Het is de uitdaging om beleid ondersteunend te laten zijn aan de uitvoering en het niet te laten bij het beschrijven van de situatie. Beleid werkt pas als het werkt en dat betekent contact blijven houden met de uitvoerders. Immers, niets is zo veranderlijk als het weer.  

Het meer in het bos, zie je het voor je? De uitvoerders voelen zich als vissen in het water. Ze kennen de invloeden van het weer en weten daarmee om te gaan. Soms is daar hulp bij nodig. Aan de oever staan de beleidsmakers. Ze kennen de plek goed. Ze houden contact met de zwemmers en door hun alerte observerende rol, weten ze wanneer er een reddingsboei nodig is. En als ze die aanreiken, houden ze nauwlettend in de gaten of de boei wel vast te houden is met koude vingers, te vinden is met slecht zicht. Waar nodig passen ze de middelen aan. De uitvoerders ervaren zich gezien en gesteund, waardoor ze bereid blijven om steeds opnieuw het water in te gaan.

Werken in het sociaal domein; een continue wisselwerking tussen uitvoering en beleid. Waar uitvoerders laten merken wanneer ze niet genoeg hebben aan standaardmiddelen en waar beleid faciliterend is.

In samenwerking met:
Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter, LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

In samenwerking met:
Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter, LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Over Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
Routebeschrijving
Contact