Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

   

Blog 4: Onderweg

Blog 4: Onderweg

Zo vlak voor de feestdagen is het goed moment op terug te kijken op een interessant en vooral dynamisch eerste kwartaal van de Werkgroepen. Na de veelbelovende startconferentie eind september zijn de twee werkgroepen van de Werkplaats van start gegaan. Iedere werkgroep heeft een thema en zo doende ook een (inhoudelijke) focus meegekregen. Wat hier mee wordt gedaan krijgt vorm met een eigen ontwikkeltraject: een open, organisch en adaptief proces. Er is op hoofdlijnen een eindbestemming geformuleerd en er is voorzichtig een koers uitgezet, maar zo summier dat er veel ruimte is voor de invulling. Het ontwikkeltraject blijkt constant aan verandering onderhevig te zijn; wat mogelijk is, wat lukt, wat kan, wat men wil - dat is leidend en bepaald de routes die we nemen. Al die veranderingen lijken misschien lastig, , maar door dit als een uitgangspunt te zien is dit eerder onvermijdelijk dan onwenselijk. Eerder logisch dus, dan lastig.

Naast die inhoudelijke focus hangt het overvleugelende voornemen om ‘gelijkwaardig samen van en met elkaar leren’. Dit kun je ervaringsleren noemen, waarbij bestaande kennis wordt uitgewisseld en nieuwe kennis en inzichten worden opgebouwd. We luisteren naar elkaar, horen elkaars verhalen aan en verbinden deze met praktijk- en beleidsopgaven en met bestaande theorieën. We leren dus door sociale interactie. Met wie we leren, wie aanwezig zijn, wie er mee doen en wat gezegd en gedeeld wordt bepalen dus in grote mate de kennis die wordt opgebouwd. Dit maakt de opbrengsten of 'resultaten' van de bijeenkomst best kwetsbaar. Om die reden proberen we op de mensen dat we elkaar zien als werkgroep, een zo optimaal mogelijke leeromgeving te creëren.

En hoe doe je dat, een optimale mogelijke leeromgeving creëren? Vanuit de hogescholen gaan we deze uitdaging aan. Allereerst moet de sfeer van deze leeromgeving prettig zijn. Het liefst bijeenkomsten ergens dichtbij bij ‘de praktijk’ in een gebouwtje in de wijk, maar uit praktische overwegingen zitten we de eerste drie bijeenkomsten toch in één van de hogescholen. Met kleine aanpassingen proberen we in de klaslokalen waar we elkaar zien van het schoolse af te wijken. Als de tijd er nog voor is, veranderen we de rijen schoolbanken in een meer uitnodigende opstelling. We zorgen voor voldoende koffie en thee en al na één bijeenkomst is besloten om voor een lunch te gaan zorgen om wat meer te kunnen nakletsen. Met de inzet van actieve werkvormen en energizers proberen we bestaande denkpatronen te doorbreken en de energie hoog te houden.

Een eerste balans opmaken zijn de ontwikkeltrajecten die de werkgroepen zijn ingegaan dynamische processen, dat moge duidelijk zijn. De koers is al menig keer veranderd, nieuwe wegen zijn ingeslagen en sommige uitgestippelde routes bleken dood te lopen. Ook de snelheid van het samen leren varieert nogal: soms gaan processen met zo veel verschillende partijen moeizaam, een andere keer maken we flinke stappen. Oponthoud blijkt onvermijdelijk en ongeduld moet soms even wordt geparkeerd. Dit is best lastig wanneer je de vaart er in wilt houden, maar ook samen op weg wilt blijven. Het is een tot nu toe een interessant en leerrijk traject waar we in zitten. Het vraagt om alert zijn, om constant te schakelen indien nodig, maar dan wordt het ook een reis om nooit meer te vergeten.


 

Deze blog is geschreven door David ter Avest van de werkgroep Samenwerking formeel-informeel. Hij is werkzaam als werkgroepleider bij de werkplaats en probeert op deze wijze het leerproces in de eigen werkgroep onder woorden te brengen en zo te delen met iedereen die geïnteresseerd is in de transformatie in het sociale domein. 

In samenwerking met:
Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

In samenwerking met:
Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Over Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
Routebeschrijving
Contact