Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

   
  • Home»
  • Actueel»
  • Blog»
  • Blog 3: Schrijven over je werk is zeggen dat je werk er toe doet

Blog 3: Schrijven over je werk is zeggen dat je werk er toe doet

Blog 3: Schrijven over je werk is zeggen dat je werk er toe doet

7 november 2016 

Als één van de deelnemers van de  Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid heb me ik als werkgroepleider van de werkgroep doorontwikkeling sociale wijkteams verbonden aan de opdracht om de kwaliteit van leven van Zuid-Holland Zuiders te bevorderen.

In de werkgroepbijeenkomst van 7 november bleek dat er nieuwe enthousiaste en ervaren collega’s waren aangeschoven. De hoeveelheid ervaring in de werkgroepen is echt geweldig en de drive om van elkaar te leren ook. Dat we de  bijeenkomst startten met het bewustmaken van hoe we gebruik maken van onze voorgeprogrammeerde gedachtepatronen, zorgde voor gedeelde herkenning. Dat we het vervolgens nog steeds heel lastig vinden om die routineuze gedachtepatronen en het denken in categorieën los te laten, blijkt wel in het gesprek over de thema’s die we met elkaar inventariseren uit de verschillende gemeenten. Vanwege de tijd analyseren we niet ter plekke een casus, maar vullen we een schema in om in korte tijd zoveel mogelijk informatie op te halen. Het schrijven in een schema ‘dwingt’ je binnen die kaders te denken en dat lijkt creativiteit en vooral onderliggende belangrijke zaken te weinig ruimte te geven. Het uitschrijven van een casus helpt je om meer mijmerend je gedachten zich te laten ontvouwen en naar boven te laten drijven wat echt van belang is. Wat is echt van belang bij doorontwikkeling? Het is natuurlijk een én-én verhaal. De meest urgente en in het oog springende dilemma’s, daar moet iets mee gebeuren. Maar daar hoort vaak zoveel bij dat er niet één simpele oplossing voor is. Bij een transformatie lijken er soms helemaal geen simpele oplossingen te zijn. Veranderen van binnenuit kan wel met focus en training. Alleen is daar dus meer voor nodig. Meer verdieping, een stukje zingeving kan hier helpend  zijn om als professional jezelf en anderen te helpen een richting te bepalen en te zoeken naar de juiste middelen om daar gevolg aan te geven. Wat ik eigenlijk kort en krachtig wil zeggen, is dat het schema ons in korte tijd veel informatie heeft gegeven, maar dan wel de meest zichtbare informatie. Ik vraag me af welke thema’s liggen er nog meer en zijn (ook) van wezenlijk belang? Bijvoorbeeld een gesprek over het gevoel van samenhang dat richting geeft aan een verdiepende aanpak, waarbij de ontwikkeling van de hulpvrager vanuit zijn unieke persoonlijke situatie en motivatie centraal komt te staan. [1]

[1] Afstudeerthesis Master Social Work S.Weltevrede (2016) ‘Mijn hoofd is net een flipperkast.’


Deze blog is geschreven door Elizabeth van Twist van de werkgroep Doorontwikkeling van Sociale wijkteams. Zij is werkzaam als werkgroepleider bij de werkplaats en probeert op deze wijze het leerproces in de eigen werkgroep onder woorden te brengen en zo te delen met iedereen die geïnteresseerd is in de transformatie in het sociale domein. 

In samenwerking met:
Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

In samenwerking met:
Volg de werkplaats

Voor het meest actuele nieuws via Twitter
of meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Contactgegevens

Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Kamer MP.L03.105

T: 010 794 5676
E: info@werkplaatssociaaldomeinzhz.nl

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Over Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
Routebeschrijving
Contact